DRUHY PŘÍPRAVY:

Je krásné sledovat, jak se naši zákazníci čím dál více zajímají o kávu a její správnou přípravu. Proto jsme pro Vás sepsali nejčastější druhy domácí přípravy kávy a vybavili je několika užitečnými radami. Doufáme, že se pro Vás stanou malými průvodci za ještě lepším šálkem kávy.

Džezva (ibrik)

Jedná se o nejstarší přípravu kávy. Původně se připravovala v rozpáleném písku. Často se do ní přidává kardamom, máta nebo skořice. Do džezvy patří cukr, který je nedílnou součástí a dodává kávě tu správnou chuť orientu.

Do dvou třetin džezvy nalijte studenou vodu, přidejte cukr a poté velmi jemně namletou kávu. Vše společně promíchejte a dejte vařit na mírném plameni. Na povrchu se začne vytvářet krusta a káva začne kypět. V tu chvíli kávu sundejte z vařiče, sklepněte a postup opakujte ještě dvakrát. Do šálku se káva jemně odlévá, abyste nepili kávu i s lógrem. Káva by rozhodně neměla vařit. Chce to se trochu obrnit trpělivostí, která se vyplatí.

Velmi jemné mletí

Moka konvička

Moka konvička je pravděpodobně nejpoužívanější způsob přípravy kávy u nás. Je pravdou, že žádný jiný kávovar Vám neprovoní dům jako tento. Moka express představil pan Bialetti v roce 1933. Úskalí moka konvičky spočívá v tom, že kávu poněkud přepaluje, protože skrze ni prochází horká voda. Hliníková podoba konvičky je také poněkud kontroverzní, ale Italové na ni nedají dopustit. Firma Bialetti je doposud nejprodávanějším a nejdražích výrobcem na trhu. Konvičky se vyrábí v několika velikostech, kterou určuje počet šálků. Ty se přirovnávají k velikosti espressa, tudíž cca 30 ml kávy v šálku. Nedoporučuje se konvičku umývat saponáty. Sama postupem času získá svou vlastní patinu, která jí přidává na kouzlu.

Skládá se ze tří částí. Do spodní části nalijte pod ventil již uvařenou vodu. Horkou proto, abyste zamezili delšímu přepalování kávy než je nutné a dosáhli tak lepšího výsledku. Do prostřední části, kde je ukryto sítko, nasypte pomletou kávu. Tu nijak neupěchujte, pouze ji zarovnejte a nechte hezky načechranou. Stačí pevně přišroubovat horní část a dát vařit na mírný plamen. Rozhodně od vařiče neodcházejte, abyste kávu nespálili. Před koncem extrakce můžete vařič vypnout.

Střední mletí

Share This